2006-12-27

Roken is een deel van onze cultuur!

Roken is een deel van onze cultuur!
Eens te meer staan de rokers onder druk, met weldra sterke beperkingen op het roken in horecagelegenheden. Zelf ben ik hoegenaamd geen sigarettenroker, maar ik meen toch hier, via deze enigszins satirisch bedoelde fotomontage, de stelling te moeten aanhalen: roken is een deel van onze cultuur! Het roken, zeker in een café-omgeving, is een sociaal gebeuren en het volledig verbieden van het roken zal de typische sfeer, die zeker deel is van onze cultuur, gevoelig aantasten. Van een pintje aan de toog zal het evolueren naar een duur designhapje en -drankje in een rookloos lifestylecafé met een steriele reftersfeer die misschien interessant is in het kader van de doelgroepmarketing naar een bepaalde doelgroep van consumenten toe (bijvoorbeeld de jonge stedelijke trendbewuste meerwaardezoekende tweeverdieners of zoiets), maar die hoegenaamd niet in overeenstemming is met de klassieke cafécultuur zoals deze de voorbije eeuw is gegroeid en welke een onverbrekelijk deel uitmaakt van ons sociaal leven.
Degelijke luchtverversingssystemen enerzijds en wederzijdse hoffelijkheid anderzijds zullen veel meer bijdragen tot een oplossing van het rokersprobleem dan een verbodsbeleid.

3 Comments:

Blogger Haddock said...

tja, ons kultuur gaat lagzaam in rook op...

30 december, 2006 23:39  
Anonymous Anoniem said...

Wat een simplistische theorie... Eigenlijk zelfs een ideologie. Goed ter verdediging van diegenen die buiten roken niet zien zitten. De tijd heeft genoeg bewezen dat hoffelijke rokers in de minderheid zijn. Vandaar niet meer dan normaal dat we, voor zij die er niet voor kiezen, properdere lucht voorzien in die hopelijk voor iedereen bereikbare plaatsen. Trouwens, een cultuur is niet statisch en kan dus evolueren. Dus bedankt aan diegene die onze cultuur menslievender maken en goodbye aan diegene die het roken er ingebracht hebben.
----------------
Ik weet het, de stijl van mijn commentaar is niet bepaald academisch en ik heb er ook niet de diploma's naar. Interpreteer het maar als een zeer korte samenvatting van iemand met een veel uitgebreidere theorie hierover, maar die vindt dat het nu een tijd is van handelen ipv babbelen. Verder wil ik nog kwijt dat ik als auteur van dit tekstje de enige legitimiteit ben om de interpretatie ervan te duiden :-)

15 mei, 2007 15:06  
Anonymous Anoniem said...

Iemand die nooit heeft gerookt, heeft van de rokers geen last. Er werd en wordt rondom hem/haar nu eenmaal gerookt. Wanneer die mensen er gene last willen van hebben, blijven ze d'er gewoon van weg. Er zijn natuurlijk de wereldverbeteraars, die gestopt zijn met roken en nu moet iedereen dat maar doen. Wie weet kom ik als onbekende één of andere anti-roker zijn leven nog redden bij één of ander erg voorval; het zal hem dan ni kunnen schelen of ik een sigaret in mijne smoel heb of niet!

17 oktober, 2007 10:53  

Een reactie posten

<< Home