2006-11-19

Zwartrijders aan de schandpaal

Tyne&WearMetro
De Noord-Engelse stad Newcastle-upon-Tyne is zeker een bezoekje waard. Gezellig stadscentrum met de gekende overdekte markten, prachtige sfeer langs de rivier, rechtstreeks aan te vliegen vanuit Brussel en bovendien een efficiënt vervoerssysteem: de Tyne&Wear Metro.

Op de metrostations daarginder kan men echter bijzondere affiches aantreffen zoals hiernaast afgebeeld. Zwartrijders die tot het betalen van een boete zijn veroordeeld worden er met naam en toenaam vermeld. Zij worden aangeplakt tot nut van 't algemeen en als het ware aan de schandpaal geplaatst!

Een efficiënt afschrikmiddel of een ontoelaatbare inbreuk op de privacy? Wij zouden het eerder bij het eerste houden, en een dergelijke werkwijze ook van harte aan de vervoerbedrijven hier te lande aanbevelen! Het menselijk opzicht ("wat zullen de mensen van mij denken?") is en blijft een zeer sterke drijfveer van het menselijk gedrag, en het openlijk ten spot stellen van mensen die de wet overtreden is dan ook een sterk en effectief ontradingsmiddel, alle (te verwachten) kritieken van allerlei aktiegroepen hiertegen ten spijt.