Scheldekaaien bedreigd
In het kader van de heraanleg van de Scheldekaaien besliste het Antwerpse stadsbestuur om de historische hangars ter hoogte van Sint Andries te laten afbreken. Ook het smeedijzeren hek dat het havengebied afsluit en zelfs de statige rij lindebomen moeten verdwijnen. Al deze objecten worden immers beschouwd als obstakels die de beleving van de open ruimte aan het water in de weg staan.
Eens te meer verwaarloost deze stad het maritiem en industrieel erfgoed dat haar groot heeft gemaakt. Wat er in de plaats moet komen: een nondescripte ruimte, een vrijplaats die slechts ledigheid uitstraalt. De hangars daarentegen, ontegensprekelijk maritiem erfgoed, zijn polyvalent bruikbare ruimten die sterk beeldbepalend zijn voor de kaaiomgeving en die een typerend stadszicht uitmaken dat bescherming verdient. Het smeedijzeren hek straalt evenzeer degelijkheid uit.
Dat de stad Antwerpen lichtzinnig omspringt met haar maritiem en industrieel erfgoed is genoegzaam bekend uit trieste voorbeelden zoals de Koninklijke Stapelhuizen of het station Antwerpen-DS.
In dit geval worden bovendien ook de bomen bedreigd. Er zijn weliswaar enkele nieuwe aanplantingen voorzien, maar het zal vele jaren duren eer deze tot wasdom komen. Voor het stadsbestuur is het behoud van de lindebomen echter niet prioritair, weg ermee dus!
Het sfeerbeeld hierboven geeft een duidelijk inzicht in de steriele wereld van de ontwikkelaars. Deze artificiële omgeving is ontsproten aan de verbeelding van een stelletje Portugese architecten en heeft nog weinig te maken met de historische en organische ontwikkeling van stad en haar interactie met de stroom.
Niets is nog veilig voor dit wanbeleid met zijn zogezegde visie. Er is een citymarketing met veel lawaai en propaganda, een moderne communicatie die de stad verkoopt als een product (met beschermd logo en al), het erfgoed daaarentegen is kennelijk niet prioritair.
Een dergelijk pseudo-intellectueel beleid getuigt van een retrograde evolutie en een overheersing van de paleo-encephalie die onvermijdelijk zal leiden tot een algemeen beschavingsverval.
En dit waar er bij de bevolking toch een duidelijke stem opgaat voor het behoud, mede gebruikmakend van de sociale netwerken: wij kunnen hier ondermeer de snel groeiende Facebook-groep terzake aanbevelen!
Labels: erfgoed
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home