2008-06-15

De sloopcultuur viert hoogtij!

DemolitionIn het "monumentenjaar 1975 werd er op initiatief van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een inventaris gemaakt van het bouwkundig erfgoed. Dit leidde tot de publicatie van de reeks "Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen": een ganse reeks geïllustreerde banden met de beschrijving van de merkwaardige gebouwen in onze steden. Bedoeling was dat de inventaris een basisdocument was voor het beschermingsbeleid.

Ruim dertig jaar later heeft in Gent een oppositiepartij een steekproef uitgevoerd: bijna 20% van de geïventariseerde gebouwen bleek thans afgebroken, waarbij geen enkele rekening werd gehouden met de ouderdom van de gebouwen.

Voor andere steden in het Vlaamse Gewest zijn er geen vergelijkbare cijfers beschikbaar, maar er valt te vrezen dat het overal hetzelfde liedje is. Deze afbraakcultuur heeft reeds meer schade aan onze steden toegebracht dan de oorlog.

Het trieste resultaat van het wanbeleid van stompzinnige politici en een gewetenloze vastgoedmaffia...

Arm Vlaanderen!

Labels:

1 Comments:

Anonymous Govaerts said...

Prominent Antwerps modeontwerper Dries van Noten hekelt het beleid erfgoed in Antwerpen in een speech die hij gaf nav een prijsuitreiking van Voka, Kamer van Koophandel:

“De gelauwerde zelf (Dries van Noten) uitte in zijn speech vooral zijn bezorgdheid over de toekomst van Antwerpen: ‘Aan buitenlandse journalisten leg ik uit dat ik een fiere Antwerpenaar ben, maar ook een bezorgde. Bezorgd om wat gebeurt met de stad, met ons erfgoed, met de charme en authenticiteit. Ik heb niets tegen vernieuwing, integendeel, maar veel karakter verdwijnt om vervangen te worden door oppervlakkige spektakelarchitectuur. Er zou bijvoorbeeld meer respect kunnen zijn voor de 19de- en 20ste-eeuwse meesterwerken zoals het stadspark, het museum Smidt van Gelder, Huize Herbosch, het goederenstation Noord, of ook kleine dingen zoals mooie bestrating of onze winkelpuien…. Bij het ontwerpen van mijn collecties werk ik altijd met veel respect voor het verleden, niet uit nostalgie, maar duidelijk met de toekomst voor ogen. Het zou fijn zijn te zien dat Antwerpen zijn charme behoudt, en dat we er trots op kunnen blijven.’

29 april, 2013 10:46  

Een reactie posten

<< Home