2007-11-26

Een paal in de haven

Old lighting post in Antwerp port areaErgens in het oude havengebied staat er een verlichtingspaal. Geen bijzonder nieuwsfeit zou u denken, ware het niet dat het hier om één van de weinig overgebleven voorbeelden gaat van betonnen verlichtingspalen met boogvormige kop, die gebruikmaken van lagedruk natriumlampen van de eerste generatie. Dergelijke palen waren vroeger terug te vinden langs de grote wegen (onder andere de N1 tussen Mechelen en Antwerpen, tot in de jaren 1970), maar ook langs waterbouwwerken zoals sluizen, zo bijvoorbeeld het sluizencomplex op de Dijle te Mechelen. Al deze voorbeelden zijn reeds lang verdwenen, en dit paaltype scheen enkel nog in de herinnering voort te leven, tot wij haast per toeval dit overlevende exemplaar konden vinden. Een zeldzaam exemplaar, dat wellicht aan de sloper ontsnapt is door zijn afgelegen ligging.
Old lighting post in Antwerp port areaDe lamp brandt echter al lang niet meer (de voedingsdraden zijn afgeknipt) en de paal is reeds enigszins aangetast door betonrot. Het gaat dus om een bedreigd stukje erfgoed. Gezien het unieke karakter van deze paal zijn er dus dringende beschermingsmaatregelen aangewezen om hem te kunnen conserveren en in zijn eer en glorie te herstellen als getuige van de vroege elektrische openbare verlichting.

Hopelijk zien de verantwoordelijken ook de waarde in van dergelijke bescheiden elementen, en kan deze paal, wellicht de laatste in zijn soort, bescherming genieten als monument. Ook voor het "kleine" monument moet er aandacht zijn!


Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Hoi, ik ben momenteel aan een artikel bezig dat gaat over dit type paal.
denk je dat deze paal er nog staat?
zoals je zegt zijn deze verlichtingspalen geplaatst langs de N1. Ze dateren van EXPO'58 om de N1 te verlichten voor de bezoekers die vanuit Nederland kwamen.

08 oktober, 2013 12:33  
Blogger LHOON said...

Bewuste paal is jammer genoeg verdwenen bij heraanleg van de zone.

Graag bekwam ik wel een link naar uw artikel, dat zeer interessant lijkt!

08 oktober, 2013 14:34  
Blogger Mrs B said...

Anoniem heeft het niet bij het rechte eind.
Dit soort paal werd in 1937 neergezet bij het installeren van de wegverlichting Brussel-Antwerpen (N1). Het ging om 1580 palen in gevibreerd gewapend beton. De installatie werd ingehuldigd door Leopold III op 18 maart 1937.

07 mei, 2014 11:33  

Een reactie posten

<< Home