2017-09-03

Blister

Een tiental jaren geleden schreven we reeds over de Europese maatregelen tegen gloeilampen, die vandaag de dag effectief uit de winkelrekken zijn verdwenen.
De technologie staat echter niet stil, en een waardig alternatief is gevonden in de Led-gloeidraad, die er bijna precies uitziet als een echte gloeilamp. De naam is weliswaar een beetje slecht gekozen, daar de Led-draad helemaal niet gloeit, maar licht geeft aan een vrij lage temperatuur, en weinig energie verbruikt. Voor vele toepassingen de geschikte lamp! We vinden ze dan ook uitgebreid in de handel terug.
We willen het hier echter hebben over de verpakking: deze lampen komen doorgaans in een zogenaamde plastic blisterverpakking. Zeer handig voor in het rek van de winkel, maar minder praktisch in gebruik, vervoer en behandeling. Een kartonnen doosje, of zelfs een traditioneel rolletje golfkarton, is veel handiger en efficiƫnter en bovendien eenvoudiger recycleerbaar.
De keuze voor de blisters is uitsluitend ingegeven door marketing, zonder rekening te houden met praktische overwegingen. Niet beslist door deskundigen, maar door herauten van het onbepaald lidwoord, onder invloed van flashy PowerPointpresentaties over "retail" en "consumer marketing" tot dergelijke beslissingen komen.
De Led-gloeidraadlamp is zonder twijfel een van de meest toonaangevende recente ontwikkelingen op het vlak van verlichting. Maar laat deze lamp in de eerste plaats lamp zijn, verpakt zoals een lamp verpakt hoort te zijn!

Labels: ,