2011-03-20

Station Zennebrug gesloopt: de afbraakmanie gaat verder...


Gasoline station

Het hing reeds lange tijd aangeplakt maar thans is het volbracht: het Shell-station Zennebrug aan de Gentstesteenweg op de grens van Mechelen en Heffen is gesloopt.
Het station zal niet worden gesloten, maar vervangen door een "moderne" onbemande installatie.


Nochtans ging het enerzijds om een gebouw dat nog in een zeer degelijke staat was: de sloop is dus te beschouwen als een zuivere verspilling en kapitaalvernietiging. Maar wellicht paste het gebouw niet meer in de beleidsvisie van het bedrijf en stemde het niet overeen met hun business model.Anderzijds ging het hier om een knap staaltje van expo architectuur, een beeld van het maatschappelijk optimisme van de jaren zestig.


Men kan zich afvragen wat benzinestations met monumenten te maken hebben, maar dergelijke gebouwen zijn evengoed drager van een maatschappelijk geheugen en van de bijhorende cultuur. Door de onvermijdelijke opkomst van het elektrisch aangedreven voertuig zal het klassieke benzinestation in de toekomst nog meer worden bedreigd. In stadsverkeer, omwille van hun gunstig effect op het leefmilieu, vormen elektrische voertuigen een belangrijke factor voor de verbetering van het verkeer en meer in het bijzonder voor een gezonder leefomgeving. Nieuwe energieverdelingsconcepten als laadpalen, snellaadstations of batterijwisselstations zullen op onze straten verschijnen, een reden te meer om een aantal benzinestations die representatief zijn voor hun tijdsbeeld als erfgoed te koesteren.

Gasoline station

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Zo gezellig was het binnenin niet hoor, vocht, schimmels,...
Blij dat ze weg zijn!

20 maart, 2011 13:05  
Blogger LHOON said...

Vocht en schimmels zijn enkel getuige van het schrijnend gebrek aan onderhoud waarvan dit pand slachtoffer was, reeds sinds geruime afgeschreven door een eigenaar die er dan ook niet meer in heeft geïnvesteerd.

20 maart, 2011 13:55  
Anonymous Anoniem said...

Hoewel de theorie van batterijwisselstations me heel ver weg lijkt is hier wel een punt in te zien, hoewel deze zeker niet de mooiste gebouwen zijn die hedendaags gesloopt worden.

23 mei, 2012 20:59  

Een reactie posten

<< Home